Hur kan vi se våra kulturhistoriska miljöer som tillgångar i utvecklingen av stadsmiljöer, orter och platser? Vad bidrar kulturmiljö – och naturvården med i den cirkulära ekonmin och i det hållbara regenerativa samhällsbyggandet? Med Platsutveckling Think Tank önskar vi starta ett offentligt samtal kring kulturarvet och platsutveckling.
Platsutveckling Think Tank Arctic Bath
datum: ons 1/3 2023
tid: 19-20
hur: digitalt via zoomlänk https://us02web.zoom.us/j/88309653195?pwd=UUUwTkhjWG9mb3lnZ0E0OHdzRW4vZz09
Platsutveckling Think Tank 2023 kommer att inledas onsdagen 1/3 med Bertil Harström och Arctic Bath . Arctic Bath ligger i Luleälven vid Harads och är ritat av Bertil Harström som tidigare har arbetat med Treehotel i Harads och intressanta trä-utvecklingsprojekt som Vistet. Vistet är ett samtida timmerhus som utvecklades under början av 2000-talet. Treehotel och Arctic Bath har varit viktiga pusselbitar i den positiva utveckling som dagens Norrbotten genomgår. Det lilla samhället Harads var runt 2010 en del av en större avflyttningsbygd som i dag upplever en fantastisk pånyttfödelse med nyproduktion av bostäder och internationell inflyttning från olika delar av världen.
/ Se filmen om Arctic Bath ///
Platsutveckling Think Tank startades under januari 2022 och är en kostnadsfri digital mötesplats för alla som önskar föra ett samtal om platsutveckling och kulturarvsfrågor. Under 2023 kommer vi att träffas digitalt på onsdagar kl 19-20 under slutet av varje månad.
För eventuella frågor maila oss på: thinktank@platsutveckling.se
Allt gott och väl mött!
Hans Johnsson och Torbjörn Lindstedt, Platsutveckling Think Tank
#kulturarv #platssamverkan #agenda2030 #platsutveckling #platsutvecklingthinktank #agenda2030 #gbgftw
Think Tank – en mer eller mindre lös sammanslutning av skribenter och intellektuella som har som syfte att påverka opinionen. Wikipedia
——————————————————————————————————–
Platsutveckling Think Tank: Sisyfos torsdag 24/11 kl 19-20
Solbacka öppet hus from Sisyfosgruppen . ”Det är ingen slump att Solbacka ligger där det ligger. Det är helt enkelt väldigt vackert.” www.solbacka.se
datum: tors 24/11 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoomlänk
Solbackas gamla internatskola reser sig ur askan med delaktighet, hållbarhet, återbruk och hjärta som viktiga ingredienser i revitaliseringen. Hur bör vi utveckla trygga och attraktiva communities och bysamhällen under 2020-talet? Vad kan ett samarbete med en bygds och/eller en stadsdels invånare, föreningsliv och näringsliv bidra med för att lyfta och vidareutveckla platsens attraktionskraft och platsspecifika värden? Går det att bevara, renovera, återbruka och praktisera cirkulärt tänkande och samtidigt få ekonomi för att en miljö skall kunna börja blomstra igen? Under devisen ”svårt är roligt och enkelt är tråkigt” antar Sisyfosgruppens grundare Olle Larsson utmaningarna med revitaliseringen av miljöer som ofta stått i förfall och varit övergivna under flera år och decennier.
——————————————————————————————————–
Platsutveckling Think Tank: Tistadalen torsdag 27/10 kl 19-20

datum: tors 27/10 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom
Till höstens andra Platsutveckling Think Tank har vi bjudit in Eileen Jahren Jordan-Nilsen från Haldens kommun i Norge. Eileen kommer att presentera kommunens pågående arbete med industrimiljöerna i Tistadalen (ligger strax öster om Halden nära den svensk-norska gränsen). Dalgången har fått sitt namn efter älven Tista som löper från Femsjøen till Halden.
Under 1600-talet anlades sågverk vid vattenfallen i Tistadalen och ett litet sågverkssamhälle växte fram. År 1815-talet startade Norges första moderna industriverksamhet Tistadalen genom Mads Wiels Bomuldsfabrique och det lilla sågverksamhället utvecklades därmed till ett industrisamhälle med textilindustri bostäder, kyrka och butiker. Det industriella äventyret för Tistadalen varade fram till 1970-talet då konkurrensen från utlandet blev för hård.

I dag står byggnaderna där med ett omfattande restaureringsbehov. Halden kommun har nu tagit initiativ till att etablera ett samarbete med fastighetsägare, Östfoldmuseet (som också äger en av de stora industrilokalerna) samt med regionala myndigheter och Riksantikvaren för att se på hur området skall kunna bevaras men samtidigt utvecklas.
——————————————————————————————————–
Platsutveckling Think Tank: Palats torsdag 29/9 kl 19-20

datum: tors 29/9 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom
Bygg- och fastighetssektorn står för över en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Den enda framtida lösningen är bevarande, restaureringar, återbruk och återanvändning av byggnader, bebyggelsemiljöer och byggmaterial. Vi känner oss därför väldigt glada över att Henrik Olausson, CEO Higate Technology AB, kommer till Platsutveckling Think Tank under slutet av september och presenterar återbruksappen Palats.
Läs mer om Palats!
——————————————————————————————————–
Platsutveckling Think Tank: Norske Parker torsdag 19/5 kl 19-20

datum: tors 19/5
tid: 19-20 2022
hur: digitalt via zoom-länk.
Till vår avslutande Think Tank för vårterminen, torsdagen den 19:e maj kl 19-20, har vi bjudit in Kristian Bjørnstad som leder den norska paraplyorganisationen – Norske Parker. Organisationen är en samarbetsorganisation för 9 norska regionalparker och 41 kommuner i Norge som samarbetar inom ramen för den europiska samarbetsmodellen för bärkraftig utveckling. Sverige och Torsby kommun deltar på ett litet hörn genom engagemanget i Finnskogen Natur- och kulturpark. De regionala parkerna är vanligt förkommande i Europa. Vad kan vi lära oss av samverkansformen och bör Sverige ta lärdom av Norges arbete med regionalparker?
Norske Parker
www.norskeparker.no
Finnskogen Natur- och kulturpark
www.finnskogen.org
——————————————————————————————————
Platsutveckling Think Tank: Open Sources Sätra Brunn torsdag 28/4 kl 19-20

datum: tors 28/4 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Till vår nästa Think Tank, torsdagen den 28:e april kl 19-20, har vi bjudit in Tohbbe Lindblom och Gustav Lundin, från Brunnsmuseet Sätra Brunn. Tohbbe och Gustav kommer att presentera Open Sources Sätra Brunn och prata om ökad tillgänglighet till kulturarvet genom digitalisering med Open Sources som värdegrund.
Med Platsutveckling Think Tank önskar vi starta ett offentligt samtal kring kulturarvet och platsutveckling. Platsutveckling Think Tank startades under januari 2022 och är en kostnadsfri digital mötesplats för alla som önskar föra ett samtal om platsutveckling och kulturarvsfrågor. Vi träffas digitalt på torsdagar kl 19-20 under slutet av varje månad fram till maj månad och återupptar sedan våra träffar i september. Önskar du delta vid diskussionerna under Platsutveckling Think Tank? Anmälan via formuläret nedan alt thinktank@platsutveckling.se
”9 regionalparker i 41 kommuner med tilsammen 239 partnere”
Vi avslutar vårterminens Platsutveckling Think Tank torsdagen den 19:e maj kl 19-20 med Kristian Bjørnstad som är Daglig leder vid Norske Parker.
——————————————————————————————————
Platsutveckling Think Tank: Landskapsobservatorium Västra Götaland torsdag 24/3 kl 19-20

datum: tors 24/3 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Under vår tredje Think Tank, torsdagen den 24:e mars kl 19-20, presenterade universitetslektor Bosse Lagerqvist från Institutionen för kulturvård Landskapsobservatorium Västra Götaland, LOVG . LOVG är en samverkansplattform för att stärka landskapets roll i samhällsutvecklingen och syftar till att komplettera och ge stöd för olika sektorer till ökad samverkan och samordning i arbetet med regional utveckling. Landskapet rymmer många stora och komplexa frågor som kräver ett vidare samspel mellan alla de samhällsintressen som har anspråk på land och vatten. Till exempel är kopplingarna mellan stad och land samt vattenförvaltning stora frågor där kultur i en vidare betydelse med natur och kulturarv kan göra en avgörande skillnad. Allt för ofta hamnar frågorna i stuprör, alternativt hanteras inte alls, eftersom det varken på nationell eller regional nivå finns något samordnande forum.
——————————————————————————————————
Platsutveckling Think Tank: Natur- och kulturvägledning – Norra Klarälvdalens Folkhögskola startar ny utbildning inom friluftsliv och interpretation av kulturlandskapet
datum: tors 24/2 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Hur bör vi arbeta med att tolka, förmedla och levandegöra kulturarvet, kulturlandskapet och dess berättelser genom visningsverksamhet, utställningar, skyltningar och digitala verktyg? Finnskogskultur och säterliv hör till norra Värmlands kulturarv. Hösten 2022 startar Norra Klarälvdalens Folkhögskola den nya kursen Natur- och kulturvägledning. Kursen är en ettårig utbildning inom friluftsliv och interpretation av kulturlandskapet och leder till certifiering som naturguide.
Vid vår andra Think Tank, presenterade Ingela Blomberg (rektor för Klarälvdalens folkhögskola) och Ingela Kåreskog, (ordförande för Norra Ny Utveckling och Föreningen Värmlands Säterkultur) kursen Natur- och kulturvägledning vid Klarälvdalens folkhögskola.
——————————————————————————————————
Platsutveckling Think Tank: Regenerativ platsutveckling – övergivna byggnader kan återuppstå och få ett nytt liv
Landsbygdsdrömmar – obebodda hus.
datum: tors den 20/2 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Till vår första Think Tank, torsdagen den 20:e januari klockan 19-20, bjöd vi in Linnea Öjes och Lennart Larsson som arbetar som projektledare för en inventering av ödehus i norra Värmland. Linnea Öjes har en bakgrund som trädgårdsmästare (ni kan följa hennes arbete på gården Tuggeliet via Instagram frutuggeliet) och Lennart Larsson arbetar även som förenings- och evenemangskoordinator i Hagfors kommun. Under de senaste åren har inventeringar av ödehus blivit väldigt populärt i många av landets kommuner. I Värmland pågår inventeringar av ödehus i åtta av regionens 16 kommuner.
— Nyligen gick ett antal värmländska kommuner ut med att de tillsammans skulle inventera beståndet av ödehus. Målet för insatsen, förklarade en kommunal samordnare, var att husen åter skulle ”fyllas med nya människor och ny livsglädje”. Det låter som något kommunalråd i avfolkningskommuner sagt i alla år med tillkämpad optimism i rösten, efter att ha tvingats konstatera att befolkningen minskat, ännu ett år. Men kanske är det denna gång inte bara en from förhoppning. Det finns en längtan bland många storstadsbor till ett annat liv. Men detta andra liv är inte gratis. Jobba bör man, annars dör man. Och några jobb finns sällan i anslutning till charmiga och öde 1800-talstorp i Värmland. Det är därför de är öde. Men det håller på att förändras. Och det är inte för att de gamla bruken har återupplivats. —
Adam Cwejman, GP:s ledarsida 2022-02-19
