Hur kan vi se våra kulturhistoriska miljöer som tillgångar i utvecklingen av stadsmiljöer, orter och platser? Vad bidrar kulturmiljö – och naturvården med i den cirkulära ekonmin och i det hållbara regenerativa samhällsbyggandet? Med Platsutveckling Think Tank önskar vi starta ett offentligt samtal kring kulturarvet och platsutveckling.
Platsutveckling Think Tank Norske Parker – tors 19/5 kl 19-20
hur: digitalt via zoom-länk https://us02web.zoom.us/j/6854350467?pwd=KzZLY0VjOU5iSnBER1Z0SGd6WnNndz09
Till vår avslutande Think Tank för vårterminen, torsdagen den 19:e maj kl 19-20, har vi bjudit in Kristian Bjørnstad som leder den norska paraplyorganisationen – Norske Parker. Organisationen är en samarbetsorganisation för 9 norska regionalparker och 41 kommuner i Norge som samarbetar inom ramen för den europiska samarbetsmodellen för bärkraftig utveckling. Sverige och Torsby kommun deltar på ett litet hörn genom engagemanget i Finnskogen Natur- och kulturpark. De regionala parkerna är vanligt förkommande i Europa. Vad kan vi lära oss av samverkansformen och bör Sverige ta lärdom av Norges arbete med regionalparker?

Norske Parker
www.norskeparker.no
Finnskogen Natur- och kulturpark
www.finnskogen.org
Höstens första Think Tank: Platsutveckling Think Tank Palats tors 29/9 kl 19-20
Bygg- och fastighetssektorn står för över en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Den enda framtida lösningen är bevarande, restaureringar, återbruk och återanvändning av byggnader, bebyggelsemiljöer och byggmaterial. Vi känner oss därför väldigt glada över att Henrik Olausson, CEO Higate Technology AB, kommer till Platsutveckling Think Tank under slutet av september och presenterar återbruksappen Palats.
Läs mer om Palats!
Platsutveckling Think Tank startades under januari 2022 och är en kostnadsfri digital mötesplats för alla som önskar föra ett samtal om platsutveckling och kulturarvsfrågor. Vi träffas digitalt på torsdagar kl 19-20 under slutet av varje månad.
Maila oss dina förslag via: thinktank@platsutveckling.se
Allt gott och väl mött!
Hans Johnsson och Torbjörn Lindstedt, Platsutveckling Think Tank
Think Tank – en mer eller mindre lös sammanslutning av skribenter och intellektuella som har som syfte att påverka opinionen. Wikipedia
Platsutveckling Think Tank: Open Sources Sätra Brunn tors 28/4 kl 19-20
datum: torsdagen den 28:e april 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk.

Till vår nästa Think Tank, torsdagen den 28:e april kl 19-20, har vi bjudit in Tohbbe Lindblom och Gustav Lundin, från Brunnsmuseet Sätra Brunn. Tohbbe och Gustav kommer att presentera Open Sources Sätra Brunn och prata om ökad tillgänglighet till kulturarvet genom digitalisering med Open Sources som värdegrund.
Med Platsutveckling Think Tank önskar vi starta ett offentligt samtal kring kulturarvet och platsutveckling. Platsutveckling Think Tank startades under januari 2022 och är en kostnadsfri digital mötesplats för alla som önskar föra ett samtal om platsutveckling och kulturarvsfrågor. Vi träffas digitalt på torsdagar kl 19-20 under slutet av varje månad fram till maj månad och återupptar sedan våra träffar i september. Önskar du delta vid diskussionerna under Platsutveckling Think Tank? Anmälan via formuläret nedan alt thinktank@platsutveckling.se
”9 regionalparker i 41 kommuner med tilsammen 239 partnere”
Vi avslutar vårterminens Platsutveckling Think Tank torsdagen den 19:e maj kl 19-20 med Kristian Bjørnstad som är Daglig leder vid Norske Parker.
Landskapsobservatorium Västra Götaland torsdagen den 24:e mars

datum: torsdagen den 24:e mars 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Under vår tredje Think Tank, torsdagen den 24:e mars kl 19-20, presenterade universitetslektor Bosse Lagerqvist från Institutionen för kulturvård Landskapsobservatorium Västra Götaland, LOVG . LOVG är en samverkansplattform för att stärka landskapets roll i samhällsutvecklingen och syftar till att komplettera och ge stöd för olika sektorer till ökad samverkan och samordning i arbetet med regional utveckling. Landskapet rymmer många stora och komplexa frågor som kräver ett vidare samspel mellan alla de samhällsintressen som har anspråk på land och vatten. Till exempel är kopplingarna mellan stad och land samt vattenförvaltning stora frågor där kultur i en vidare betydelse med natur och kulturarv kan göra en avgörande skillnad. Allt för ofta hamnar frågorna i stuprör, alternativt hanteras inte alls, eftersom det varken på nationell eller regional nivå finns något samordnande forum.
Natur- och kulturvägledning – Norra Klarälvdalens Folkhögskola startar ny utbildning inom friluftsliv och interpretation av kulturlandskapet
datum: torsdagen den 24:e februari 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Hur bör vi arbeta med att tolka, förmedla och levandegöra kulturarvet, kulturlandskapet och dess berättelser genom visningsverksamhet, utställningar, skyltningar och digitala verktyg? Finnskogskultur och säterliv hör till norra Värmlands kulturarv. Hösten 2022 startar Norra Klarälvdalens Folkhögskola den nya kursen Natur- och kulturvägledning. Kursen är en ettårig utbildning inom friluftsliv och interpretation av kulturlandskapet och leder till certifiering som naturguide.
Vid vår andra Think Tank, presenterade Ingela Blomberg (rektor för Klarälvdalens folkhögskola) och Ingela Kåreskog, (ordförande för Norra Ny Utveckling och Föreningen Värmlands Säterkultur) kursen Natur- och kulturvägledning vid Klarälvdalens folkhögskola.
Regenerativ platsutveckling – övergivna byggnader kan återuppstå och få ett nytt liv

datum: torsdagen den 20:e januari 2022
tid: 19-20
hur: digitalt via zoom-länk
Till vårt första möte, torsdagen den 20:e januari klockan 19-20, bjöd vi in Linnea Öjes och Lennart Larsson som arbetar som projektledare för en inventering av ödehus i norra Värmland. Linnea Öjes har en bakgrund som trädgårdsmästare (ni kan följa hennes arbete på gården Tuggeliet via Instagram frutuggeliet) och Lennart Larsson arbetar även som förenings- och evenemangskoordinator i Hagfors kommun. Under de senaste åren har inventeringar av ödehus blivit väldigt populärt i många av landets kommuner. I Värmland pågår inventeringar av ödehus i åtta av regionens 16 kommuner.