Den ideella sektorn och digitalisering – välkommen till nätverksverksträff #4
dag: fredag 2 juni 2023
plats: Klarälvdalens folkhögskola, Stöllet
anmälan via: norrany@platsutveckling.se
Varför köpte ett gäng glada entusiaster i Sala kommun bygdens kurort? Hur bygger man upp och utvecklar en kulturattraktion med ideella krafter? Vilken roll kan Wikipedia, Open Source, digitalisering/digisering och AI spela i arbetet med att utveckla en kulturattraktion?
Vår nästa nätverksträff, nätverksverksträff #4, kommer att hållas av Tohbbe Lindblom från Brunnsmuseet Sätra Brunn och Kreativitetsverket. Tohbbe har lång erfarenhet av att verka inom den ideella sektorn, bland annat inom teater- och museiområdet, och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Tohbbe har arbetat inom dataområdet med programvara under många år och han kommer att visa på möjligheterna med digitalisering/digitisering och bland annat lära oss hur man hittar programvara som inte kostar något! Vi kommer säkert att prata och få veta mer om Open Source, Nyhetsbrev, Sociala Media, eBöcker, ideell-/ekonomisk förening, Google, webb, AI, m.m.
Som gästföreläsare till mötet har Tohbbe bjudit Axel Pettersson från Wikimedia Sverige för att presentera Wikipedia och dess möjligheter att sprida kunskap och arkivmaterial.
Det kommer naturligtvis finnas tid för att ställa frågor och (i bästa fall) få svar, men vi erbjuder dig också möjligheten att redan nu att skicka in frågor som då kan få sina svar under dagen.
Maila frågor: norrany@platsutveckling.se
Program
09.30-10.00 Fika, mingel och nätverkande
10.00-10.15 Introduktion
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
10.15 -12-00 Vi skall rädda brunnen och öppna källorna
Tohbbe Lindblom, Brunnsmuseet Sätra Brunn
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 Gästföreläsare Axel Pettersson från Wikimedia Sverige – Om Wikipedia
Axel Pettersson, Wikimedia Sverige
14.00-15.45 Digitalisering och digitisering i utvecklingen av kulturattraktioner och platser
Tohbbe Lindblom, Brunnsmuseet Sätra Brunn
15.45-16.00 Avslutning och summering av dagen
Norra Ny Utveckling och Platsutveckling.se
PS. Tohbbe är egenföretagare sedan över 20 år tillbaka och är med i gruppen som räddade Sätra Brunn Hälsobrunn år 2002!
Vid eventuella frågor:
e-post: norrany@platsutveckling.se
Torbjörn Lindstedt t +46 (0)70-959 93 62 Hans Johnsson t +46 (0)70-214 16 72
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen är ett EU-finansierat Leaderprojekt. Projektet är ett initiativ från Norra Ny Utveckling och Platsutveckling.se i samarbete med Klarälvdalens folkhögskola och Torsby kommun.


Vilken betydelse har trä haft för Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen?
datum: 21 april klockan 9.30-15.00 och 5 maj klockan 9.30-15.00
plats: Klarälvdalens folkhögskola, Stöllet
anmälan via: norrany@platsutveckling.se
Vi vill börja med att tacka alla för ett fantastiskt uppstartsmöte fredag 31 mars. Det var inspirerande att se så många engagerade personer samlade för att diskutera utvecklingen av Klarälvdalen, Finnskogen och Glåmdalen. Vi vill också bjuda in er till två kommande seminariedagar med workshops där vi kommer att fördjupa oss i två viktiga ämnen.
Den första seminariedagen kommer att hållas fredag 21 april klockan 9.30-15.00 och kommer att handla om genius loci och ett platsvarumärke för Klarälvdalen, Finnskogen och Glåmdalen. Genius loci är ett latinskt uttryck som betyder ”platsens själ” eller ”platsens karaktär”. Det syftar på den känsla eller stämning som en plats har, vilket kan vara påverkat av dess historia, kultur, arkitektur, geografi, väder, människor och andra faktorer. Genom att förstå platsens själ kan man skapa ett underlag för ett platsvarumärke. Med platsvarumärke menas en unik identitet som skapas för en plats, vanligtvis med syfte att marknadsföra platsen och attrahera besökare, invånare och företag. Det handlar om att förmedla vad som är speciellt och unikt med platsen.
Den andra seminariedagen kommer att hållas fredag 5 maj klockan 9.30-15.00 och handlar om affärsutveckling och entreprenörskap utifrån regenerativ utveckling och cirkulär ekonomi. Regenerativ turism är en hållbar turismmodell som inte bara strävar efter att minimera negativ påverkan på miljön och samhället, utan också aktivt bidrar till att återuppbygga och regenerera de naturliga och kulturella resurser som används i turismen. Istället för att bara minska den negativa påverkan, strävar regenerativ turism efter att göra en positiv skillnad genom att skapa resurser, öka biologisk mångfald, återställa ekosystem och främja kulturellt utbyte och lokal ekonomisk utveckling. Regenerativ turism innebär alltså ett mer aktivt och ansvarsfullt engagemang i att bidra till en mer hållbar och positiv utveckling av turismen.
Seminariedagarna kommer att hållas på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet av Stefan Pettersson och Daniela Hedström från Gameng AB. Gameng arbetar med plats-, företags-, affärs- och konceptutveckling och utbildningsverksamhet inom strategisk marknadsföring, kommunikation, försäljning, service och värdskap samt varumärkesstrategier och destinationsutveckling.
Stefan och Daniela önskar att ni fyller i det här formuläret (se länk nedan – även om ni inte kan närvara). På så vis får vi in synpunkter från fler. Svaren blir en del av diskussionen samt ett underlag inför framtida antaganden/beslut i arbetet: www.menti.com/alxoyaag7aho
Vi hoppas att ni kommer att kunna delta i båda seminariedagarna och ser fram emot att arbeta tillsammans för att bygga starkare nätverk och utveckla vår gränsregion.
Vänligen anmäl er senast den 19 april via: norrany@platsutveckling.se
Vid eventuella frågor:
Torbjörn Lindstedt
t +46 (0)70-959 93 62
e torbjorn.lindstedt@platsutveckling.se
Hans Johnsson
t +46 (0)70-214 16 72
e hans.johnsson@platsutveckling.se
Hjärtligt välkomna!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se


Digitalt uppföljningsmöte: Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft
datum: mån 17/4 2023
tid: 19-20 hur:
digitalt via zoomlänk https://us02web.zoom.us/j/88309653195?pwd=UUUwTkhjWG9mb3lnZ0E0OHdzRW4vZz09
Hej,
Strax före påsk hade vi vårt första seminarium i vårt projekt Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen. Med oss i programmet hade vi bland annat Thorsten Laxvik, medförfattare till boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra och Ola Rønne som berättade om Viken fylkeskommune sin satsning på pilgrimslederna. Vidare togs arbetet upp med de två världsarvsansökningar till FN-organet Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Ansökningarna avser både materiella kulturvärden från finnskogskulturen och immateriella kulturvärden från regionens säterkultur.
Vid det digitala uppföljningsmötet diskuterar vi om seminariets innehåll och om det är möjligt att implementera delar av innehållet till att stärka vår regions attraktivitet.
Anmälan via e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se

Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft – välkomna till Klarälvdalens folkhögskola fredag 31 mars kl 09.30 – 16.00
plats: Klarälvdalens folkhögskola
besöksadress: Kyrkvägen 13, 680 51 Stöllet
dag: fredag 31 mars
tid: 09.30 – 16.00
anmälan norrany@platsutveckling.se
— Nyligen gick ett antal värmländska kommuner ut med att de tillsammans skulle inventera beståndet av ödehus. Målet för insatsen, förklarade en kommunal samordnare, var att husen åter skulle ”fyllas med nya människor och ny livsglädje”. Det låter som något kommunalråd i avfolkningskommuner sagt i alla år med tillkämpad optimism i rösten, efter att ha tvingats konstatera att befolkningen minskat, ännu ett år. Men kanske är det denna gång inte bara en from förhoppning. Det finns en längtan bland många storstadsbor till ett annat liv. Men detta andra liv är inte gratis. Jobba bör man, annars dör man. Och några jobb finns sällan i anslutning till charmiga och öde 1800-talstorp i Värmland. Det är därför de är öde. Men det håller på att förändras. Och det är inte för att de gamla bruken har återupplivats. —
Adam Cwejman, GP:s ledarsida 2022-02-19
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se bjuder in till ett seminarium på temat Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft. Seminariet är uppstartsmötet för Leaderprojektet – Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen. Syftet är att stärka banden mellan Sverige och Norge med målet att etablera varaktiga nätverk i det gränsöverskridande samarbetet. Seminariets huvudtalare och inspiratör är Thorsten Laxvik, medförfattare till boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra. I boken Framtidens by diskuteras vägen för en hållbar och regenerativ framtid. Visionen är en tillitsbaserad by utifrån en självorganiserad förvaltningskultur,
Genom Leaderprojektet vill Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se visa på natur- och kulturarvet som tillgångar i regional och lokal platsutveckling. Här är satsningarna på Pilgrimsleder ett levande bevis på hur natur- och kulturarv kan förenas för stärkt företagsamhet inom besöks-näringen genom boendeanläggningar och vandringsturism.
I regionen arbetas det med två världsarvsansökningar till FN-organet Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Ansökningarna avser både materiella kulturvärden från finnskogskulturen och immateriella kulturvärden från regionens säterkultur. På vilket sätt kan två framtida världsarv komma att stärka regionens attraktionskraft och platsutveckling?
Anmälan via e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkomna!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
