
Norska “Statens vegvesen” har utvecklat turistattraktionen “Nasjonale turistveger” på uppdrag av norska regeringen och norska Stortinget. Särskilt utvalda vägsträckor genom landets vackraste och mest varierade natur. Körturerna tar den resande längs fjäll, fjordar, vattenfall och kusten. Från Varanger längst upp i norr till Jæren i söder.
Välkommen till vår avslutande nätverksträff med inriktning på destinationsdesign och destinationsförvaltning
datum: fredag 6 oktober 2023
tid: 09.30 – 15.30
plats: Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet alt via zoom-länk
program: hämta hem programmet som pdf-fil
anmälan: anmälan för deltagande på plats senast torsdag 28/9
anmälan till digitalt deltagande via ZOOM senast torsdag 5/10
frågor: norrany@platsutveckling.se
Hur skapas attraktiva och minnesvärda destinationer som lockar besökare och erbjuder unika upplevelser samtidigt som det inte leder till överturismens negativa konsekvenser med ökad miljöpåverkan, ökad trängsel, stigande boendekostnader, förlust av lokal kultur samt ökad kriminalitet och otrygghet?
Program för nätverksträffen
09.30 – 09.45 Fika, mingel och nätverkande
09.45 – 09.55 Välkomsthälsning
Ingela Kåreskog, Hans Johansson och Torbjörn Lindstedt
Norra Ny Utveckling och Platsutveckling Värmland
10.00 – 11.00 Platsinnovation: Designdriven utveckling av attraktiva samhällen
Helena Godter Karlberg, affärsutvecklare vid LTU Business.
Dagens huvudtalare är Helena Godter Karlberg som har arbetat med platsutveckling under 10 år, bland annat i Dalarna, Glasriket och i Swedish Lapland. Hon är grundare av forskningsområdet platsinnovation i Sverige, en metod för designdriven utveckling av attraktiva och hållbara samhällen. Metoden, som hon har tagit fram tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet, utgår från platsens unika identitet och väver samman både aktörer och processer som är centrala för en plats. Helena är född i Stockholm, uppvuxen i Helsingborg, har sina rötter i Härjedalen och bor numera i Luleå. Hon har en bakgrund som journalist inom press, radio och tv och arbetar nu som affärsutvecklare på LTU Business. Hon är styrelseledam i Svenska Designsällskapet och har tidigare suttit i styrelsen både för SVID, Stielsen Svensk Industridesign och SISP, Swedish Incubators and Science Parks. Tillsammans med Renata Chlumska driver hon Summitpodden, en podd om höga berg och djupa dalar där äventyr möter näringsliv.
11.05 – 12.00 Besöksmålsförvaltning – få besöksnäringen att skapa de lokalsamhällen vi önskar
Hanne Lykkja, konsulent inom samhällsutveckling och besöksmålsförvaltning vid Lykkja Landskapsplan/Viken fylkeskommune.
Hanne Lykkja är utbildad naturförvaltare och kulturgeograf med tonvikt på naturvård, planering, lokal samhällsutveckling och hållbar turism. Hon har arbetat med natur- och landskapskartering, och metodutveckling för resurskartläggning, lokal samhällsutveckling och besöksmålsförvaltning i Norsk institutt for skog og Landskap/NIBIO, Aurland Nature Workshop, Nærøyfjorden World Heritage Park och Nordland fylkeskommune. Hanne arbetar nu med utveckling av besöksmålsförvaltning som ämne inom Viken fylkeskommune.
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 13.40 Trails of Västmanland
Henrik Wester, turismchef vid Västmanland turism.
Trails of Västmanland är ett regionalt samarbete i region Västmanland med länets ledhuvudmän och turismaktörer. Västmanland Turism, den regionala turismorganisationen, samordnar arbetet och ansvarar för kommunikationen av de utvalda lederna.Trails of Västmanland utvecklas med finansiellt stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
13.45 – 14.15 Leder som en del av hållbar platsutveckling
Cajsa Jansson, projekt- och processkoordinator vid Visit Värmland.
14.15 – 14.30 Paus och bensträckare
14.30 – 15.00 Samtal om framtida möjligheter
Malin Lindh, EU-strateg vid Torsby kommun och Trond Sørensen, enhetsledare för Näring och miljö vid Kongsvinger kommun.
15.00 – 15.30 Summering och avslutning
Ingela Kåreskog, Hans Johansson och Torbjörn Lindstedt
Norra Ny Utveckling och Platsutveckling Värmland
——————————————————————————————————–
Destinationsdesign: Destinationsdesign är konsten att skapa attraktiva och minnesvärda platser som lockar besökare och erbjuder en unik upplevelse. Det handlar om att utforma den fysiska miljön, inklusive arkitektur, landskapsarkitektur och infrastruktur, för att förbättra besökares upplevelse och främja hållbarhet. Under vår session om destinationsdesign kommer vi att utforska hur man skapar destinationer som är visuellt tilltalande, funktionella och kulturellt berikande.
Destinationsförvaltning: Destinationsförvaltning innebär att hantera och främja turism på ett sätt som är hållbart, gynnsamt för destinationen och dess invånare, och samtidigt bevarar kulturarvet och miljön. Det är en komplex process som involverar strategisk planering, marknadsföring, infrastrukturutveckling och samarbete med intressenter. Vår session om destinationsförvaltning kommer att utforska bästa praxis och verktyg för att skapa och förvalta hållbara och välkomnande destinationer.
——————————————————————————————————–
Per Ritzlers föreläsning om “Nasjonale turistveger” under seminariet Glesbygd och tursim. Särskilt utvalda vägsträckor genom landets vackraste och mest varierade natur. Körturerna tar den resande längs fjäll, fjordar, vattenfall och kusten. Från Varanger längst upp i norr till Jæren i söder.
Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen är ett EU-finansierat Leaderprojekt. Projektet är ett initiativ från Norra Ny Utveckling och Platsutveckling Värmland i samarbete med Klarälvdalens folkhögskola och Torsby kommun.

Välkommen till en heldag om Finnskogens kulturlandskap
dag och datum: torsdag 21:e september (flyttat från fredag 25:e augusti)
tid: 09.30 – 15.30
sista anmälningsdag: torsdag 14:e september
anmälan till: norrany@platsutveckling.se
program: Ladda ner programmet som pdf-fil här!
Vårt landskap har på olika sätt formats och påverkats av människan och dess verksamheter. I landskapet möts många olika värden och tillgångar – kulturella, ekologiska, estetiska, sociala och ekonomiska. Jordbruk, skogsbruk och/eller bete av boskap har format det som vi brukar kalla för odlingslandskap, men vi har även stadslandskap och industrilandskap som formats genom mänsklig aktivitet. Ölands södra odlingslandskap är ett exempel på kulturlandskap i Sverige som är klassat som en världsarv av FN-organet av Unesco. (Wikipedia)
Landskapsvårdande insatser görs i de mest skiftande miljöer – från städer och industrimiljöer till fjällen. Det gemensamma syftet är att bevara, utveckla och synliggöra spår av äldre tiders bruk i landskapet. Ofta gynnas även natur- och sociala värden.

Gravberget, öster om Ulvåa, cirka 35 km nordost om centrala Våler, är en skogsbygd i Vålers kommun i det norska fylket Innlandet. Vi måste ofta förhandla om hur landskapets resurser ska nyttjas och utvecklas. Det krävs därför ett nära samarbete mellan myndigheter, organisationer, föreningar, företag och enskilda för att landskapets mångfald av värden ska kunna hanteras på ett hållbart sätt. Vi har valt att lämna Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet och i stället vara på Gravbergets gård för att lära oss mer om de landskapsvårdande insatser som görs i Finnskogen i dag. Vi vill samtidigt be er fundera över om ni ser några utmaningar och förbättringsområden inom landskapsvården inför framtiden.
Vid eventuella frågor:
e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Platsutveckling.se, Norska Parker, Finnskogen Natur&Kulturpark, Innlandet fylkeskommune, Vålers kommune, Åsnes kommune och Gravbergets gård.
Program torsdag 21:e september (flyttat från fredag 25:e augusti)
Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen är ett EU-finansierat Leaderprojekt. Projektet är ett initiativ från Norra Ny Utveckling och Platsutveckling.se i samarbete med Klarälvdalens folkhögskola och Torsby kommun.

Digitalt uppföljningsmöte mån 19/6 kl 18-19: Den ideella sektorn och digitalisering
datum: mån 19/6 2023
tid: 18-19
hur: digitalt via zoomlänk https://us02web.zoom.us/j/88309653195?pwd=UUUwTkhjWG9mb3lnZ0E0OHdzRW4vZz09
Välkommen till digitalt uppföljningsmöte från vår nätverksträff på temat ”Den ideella sektorn och digitalisering”

Syftet med uppföljningsmötet är alltså att diskutera och sammanställa våra ”takeaways” (takeaway = ett huvudbudskap eller information som du lär dig av något du hör eller läser) från workshopen, dvs det vi tar med oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete och nätverksbyggande:
– Vilka nya tankar och idéer väckte worshopen?
– Några nya frågeställningar?
– Några spännande insikter och aha-upplevelser?
– Vilka slutsatser drar vi av workshopen?
Vid eventuella frågor:
e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se


Den ideella sektorn och digitalisering – välkommen till nätverksverksträff #4
dag: fredag 2 juni 2023
plats: Klarälvdalens folkhögskola, Stöllet
anmälan via: norrany@platsutveckling.se
Varför köpte ett gäng glada entusiaster i Sala kommun bygdens kurort? Hur bygger man upp och utvecklar en kulturattraktion med ideella krafter? Vilken roll kan Wikipedia, Open Source, digitalisering/digisering och AI spela i arbetet med att utveckla en kulturattraktion?
Vår nästa nätverksträff, nätverksverksträff #4, kommer att hållas av Tohbbe Lindblom från Brunnsmuseet Sätra Brunn och Kreativitetsverket. Tohbbe har lång erfarenhet av att verka inom den ideella sektorn, bland annat inom teater- och museiområdet, och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Tohbbe har arbetat inom dataområdet med programvara under många år och han kommer att visa på möjligheterna med digitalisering/digitisering och bland annat lära oss hur man hittar programvara som inte kostar något! Vi kommer säkert att prata och få veta mer om Open Source, Nyhetsbrev, Sociala Media, eBöcker, ideell-/ekonomisk förening, Google, webb, AI, m.m.
Som gästföreläsare till mötet har Tohbbe bjudit Axel Pettersson från Wikimedia Sverige för att presentera Wikipedia och dess möjligheter att sprida kunskap och arkivmaterial.
Det kommer naturligtvis finnas tid för att ställa frågor och (i bästa fall) få svar, men vi erbjuder dig också möjligheten att redan nu att skicka in frågor som då kan få sina svar under dagen.
Maila frågor: norrany@platsutveckling.se
Program
09.30-10.00 Fika, mingel och nätverkande
10.00-10.15 Introduktion
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
10.15 -12-00 Vi skall rädda brunnen och öppna källorna
Tohbbe Lindblom, Brunnsmuseet Sätra Brunn
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 Gästföreläsare Axel Pettersson från Wikimedia Sverige – Om Wikipedia
Axel Pettersson, Wikimedia Sverige
14.00-15.45 Digitalisering och digitisering i utvecklingen av kulturattraktioner och platser
Tohbbe Lindblom, Brunnsmuseet Sätra Brunn
15.45-16.00 Avslutning och summering av dagen
Norra Ny Utveckling och Platsutveckling.se
PS. Tohbbe är egenföretagare sedan över 20 år tillbaka och är med i gruppen som räddade Sätra Brunn Hälsobrunn år 2002!
Vid eventuella frågor:
e-post: norrany@platsutveckling.se
Torbjörn Lindstedt t +46 (0)70-959 93 62 Hans Johnsson t +46 (0)70-214 16 72
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen är ett EU-finansierat Leaderprojekt. Projektet är ett initiativ från Norra Ny Utveckling och Platsutveckling.se i samarbete med Klarälvdalens folkhögskola och Torsby kommun.

Digitalt uppföljningsmöte tis 16/5 kl 19-20: Regenerativ utveckling och cirkulär ekonomi
tid: 19-20
hur: digitalt via zoomlänk https://us02web.zoom.us/j/88309653195?pwd=UUUwTkhjWG9mb3lnZ0E0OHdzRW4vZz09
Välkommen till digitalt uppföljningsmöte från vår nätverksträff på temat regenerativ utveckling och cirkulär ekonomi.
Vi inleder mötet med att Stefan och Daniela från Gameng presenterar det vi arbetade fram under gruppdiskussionerna och därefter öppnar vi upp för diskussion kring tankar, idéer och frågeställningar från mötet.
Syftet med uppföljningsmötet är alltså att diskutera och sammanställa våra ”takeaways” (takeaway = ett huvudbudskap eller information som du lär dig av något du hör eller läser) från workshopen, dvs det vi tar med oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete och nätverksbyggande:
– Vilka nya tankar och idéer väckte worshopen?
– Några nya frågeställningar?
– Några spännande insikter och aha-upplevelser?
– Vilka slutsatser drar vi av workshopen?
Vid eventuella frågor:
e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se


Vilken betydelse har trä haft för Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen?
datum: 21 april klockan 9.30-15.00 och 5 maj klockan 9.30-15.00
plats: Klarälvdalens folkhögskola, Stöllet
anmälan via: norrany@platsutveckling.se
Vi vill börja med att tacka alla för ett fantastiskt uppstartsmöte fredag 31 mars. Det var inspirerande att se så många engagerade personer samlade för att diskutera utvecklingen av Klarälvdalen, Finnskogen och Glåmdalen. Vi vill också bjuda in er till två kommande seminariedagar med workshops där vi kommer att fördjupa oss i två viktiga ämnen.
Den första seminariedagen kommer att hållas fredag 21 april klockan 9.30-15.00 och kommer att handla om genius loci och ett platsvarumärke för Klarälvdalen, Finnskogen och Glåmdalen. Genius loci är ett latinskt uttryck som betyder ”platsens själ” eller ”platsens karaktär”. Det syftar på den känsla eller stämning som en plats har, vilket kan vara påverkat av dess historia, kultur, arkitektur, geografi, väder, människor och andra faktorer. Genom att förstå platsens själ kan man skapa ett underlag för ett platsvarumärke. Med platsvarumärke menas en unik identitet som skapas för en plats, vanligtvis med syfte att marknadsföra platsen och attrahera besökare, invånare och företag. Det handlar om att förmedla vad som är speciellt och unikt med platsen.
Den andra seminariedagen kommer att hållas fredag 5 maj klockan 9.30-15.00 och handlar om affärsutveckling och entreprenörskap utifrån regenerativ utveckling och cirkulär ekonomi. Regenerativ turism är en hållbar turismmodell som inte bara strävar efter att minimera negativ påverkan på miljön och samhället, utan också aktivt bidrar till att återuppbygga och regenerera de naturliga och kulturella resurser som används i turismen. Istället för att bara minska den negativa påverkan, strävar regenerativ turism efter att göra en positiv skillnad genom att skapa resurser, öka biologisk mångfald, återställa ekosystem och främja kulturellt utbyte och lokal ekonomisk utveckling. Regenerativ turism innebär alltså ett mer aktivt och ansvarsfullt engagemang i att bidra till en mer hållbar och positiv utveckling av turismen.
Seminariedagarna kommer att hållas på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet av Stefan Pettersson och Daniela Hedström från Gameng AB. Gameng arbetar med plats-, företags-, affärs- och konceptutveckling och utbildningsverksamhet inom strategisk marknadsföring, kommunikation, försäljning, service och värdskap samt varumärkesstrategier och destinationsutveckling.
Stefan och Daniela önskar att ni fyller i det här formuläret (se länk nedan – även om ni inte kan närvara). På så vis får vi in synpunkter från fler. Svaren blir en del av diskussionen samt ett underlag inför framtida antaganden/beslut i arbetet: www.menti.com/alxoyaag7aho
Vi hoppas att ni kommer att kunna delta i båda seminariedagarna och ser fram emot att arbeta tillsammans för att bygga starkare nätverk och utveckla vår gränsregion.
Vänligen anmäl er senast den 19 april via: norrany@platsutveckling.se
Vid eventuella frågor:
Torbjörn Lindstedt
t +46 (0)70-959 93 62
e torbjorn.lindstedt@platsutveckling.se
Hans Johnsson
t +46 (0)70-214 16 72
e hans.johnsson@platsutveckling.se
Hjärtligt välkomna!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se


Digitalt uppföljningsmöte: Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft
datum: mån 17/4 2023
tid: 19-20 hur:
digitalt via zoomlänk https://us02web.zoom.us/j/88309653195?pwd=UUUwTkhjWG9mb3lnZ0E0OHdzRW4vZz09
Hej,
Strax före påsk hade vi vårt första seminarium i vårt projekt Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen. Med oss i programmet hade vi bland annat Thorsten Laxvik, medförfattare till boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra och Ola Rønne som berättade om Viken fylkeskommune sin satsning på pilgrimslederna. Vidare togs arbetet upp med de två världsarvsansökningar till FN-organet Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Ansökningarna avser både materiella kulturvärden från finnskogskulturen och immateriella kulturvärden från regionens säterkultur.
Vid det digitala uppföljningsmötet diskuterar vi om seminariets innehåll och om det är möjligt att implementera delar av innehållet till att stärka vår regions attraktivitet.
Anmälan via e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkommen!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se

Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft – välkomna till Klarälvdalens folkhögskola fredag 31 mars kl 09.30 – 16.00
plats: Klarälvdalens folkhögskola
besöksadress: Kyrkvägen 13, 680 51 Stöllet
dag: fredag 31 mars
tid: 09.30 – 16.00
anmälan norrany@platsutveckling.se
— Nyligen gick ett antal värmländska kommuner ut med att de tillsammans skulle inventera beståndet av ödehus. Målet för insatsen, förklarade en kommunal samordnare, var att husen åter skulle ”fyllas med nya människor och ny livsglädje”. Det låter som något kommunalråd i avfolkningskommuner sagt i alla år med tillkämpad optimism i rösten, efter att ha tvingats konstatera att befolkningen minskat, ännu ett år. Men kanske är det denna gång inte bara en from förhoppning. Det finns en längtan bland många storstadsbor till ett annat liv. Men detta andra liv är inte gratis. Jobba bör man, annars dör man. Och några jobb finns sällan i anslutning till charmiga och öde 1800-talstorp i Värmland. Det är därför de är öde. Men det håller på att förändras. Och det är inte för att de gamla bruken har återupplivats. —
Adam Cwejman, GP:s ledarsida 2022-02-19
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se bjuder in till ett seminarium på temat Kultur, natur- och kulturarv som attraktionskraft. Seminariet är uppstartsmötet för Leaderprojektet – Nätverksbyggande i gränsregionen Glåmdalen, Finnskogen och Klarälvdalen. Syftet är att stärka banden mellan Sverige och Norge med målet att etablera varaktiga nätverk i det gränsöverskridande samarbetet. Seminariets huvudtalare och inspiratör är Thorsten Laxvik, medförfattare till boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra. I boken Framtidens by diskuteras vägen för en hållbar och regenerativ framtid. Visionen är en tillitsbaserad by utifrån en självorganiserad förvaltningskultur,
Genom Leaderprojektet vill Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se visa på natur- och kulturarvet som tillgångar i regional och lokal platsutveckling. Här är satsningarna på Pilgrimsleder ett levande bevis på hur natur- och kulturarv kan förenas för stärkt företagsamhet inom besöks-näringen genom boendeanläggningar och vandringsturism.
I regionen arbetas det med två världsarvsansökningar till FN-organet Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur). Ansökningarna avser både materiella kulturvärden från finnskogskulturen och immateriella kulturvärden från regionens säterkultur. På vilket sätt kan två framtida världsarv komma att stärka regionens attraktionskraft och platsutveckling?
Anmälan via e-post: norrany@platsutveckling.se
Hjärtligt välkomna!
Norra Ny Utveckling, Klarälvdalens folkhögskola och Platsutveckling.se
